måndag 11 juni 2012

Shakespeares örsnibb



I England är forskare, experter och anhöriga med anknytning till Shakespeare upptagna med att utröna hur William Shakespeare egentligen såg ut. Är det den smått trista tjänstemannamässiga looken vi är vana att se eller den mer romantiska som dykt upp på senare tid som är Shakespeares sanna ansikte? Hur är det egentligen med Shakespeares örsnibb, sitter den fast eller hänger den löst? Är den örhängesbeklädd eller inte? Vilket porträtt talar sanning?
Shakespeares hela existens har varit utsatt för konspirationsteorier, vem var han? Har han verkligen skrivit de texter som bär hans namn? Och så detta, hur såg han ut?
Frågan är om det spelar någon roll? De pjäser och sonetter han skrev( vem han nu var och om det var han) har bevarats och spelas fortfarande. Det är de som lever kvar. Det är de som tilltalar oss, inte hur hans örsnibbar var beskaffade.
Men samtidigt, så länge det håller människor sysselsatta och får dem att känna att de uträttar något meningsfullt så är det väl bra. Vem kan egentligen bestämma över vad som spelar någon roll?
Och alla dessa bokomslag och souvenirer som bär Shakespeares nuna, vad skulle hända med dem om det visade sig att han såg ut på ett annat sätt? Nog kan det finnas en spänning( och en himla massa pengar förstås) i att ta reda på om hela vår bild av denne geniale person bygger på falsk grund. Tänk att vara den bläckspecialist som upptäcker att namnteckningen härstammar från en helt annan epok. Att vår historieskrivning vilar på falska grunder.
Fast å andra sidan såg med största säkerhet inte Jesus ut som den vite man han utmålas som, om han ens fanns...och världen går runt ändå.

Hur såg Shakespeare ut?

(Klicka)

Hmmm...

Inga kommentarer: