lördag 8 mars 2014

Lägesrapport

Idag blåser det och igår hämtade sopbilen soporna. Alla som bor med egen soptunna eller som färdas längs vägarna vet då att tunnan blåser omkull och ligger med locket öppet ut mot vägen. Man kan ju tycka att sophämtarna i den bästa av världar kunde ha ett nära samarbete med meteorologerna för att undvika detta soptunnedomino men jag förstår så väl att de har sina turer och bestämmelser och att om de skulle rucka på dessa så skulle effektiviteten och lönsamheten bli lidande. Dessutom skulle de säkert få ett gäng arga soptunneägare på halsen för att deras tunnor svämmar över av påsar med skräp. Till dessa säger jag SOPSORTERA och KOMPOSTERA, det minskar sopberget enormt. Tunnan kommer aldrig mer att vara full.

Förutom blåsigt så är det också Internationella Kvinnodagen idag. Det ska jag fira med att vara precis som jag är, så kvinna jag är. Jag hade också tänkt gå ut och resa upp soptunnan men ser att den redan blivit uppställd. Kanske av grannen eller någon vänlig själ på promenad.
Jag tänker att allt vore bra mycket bättre om alla bara var vänliga själar oavsett kön. Jag tänker att man då inte skulle behöva ha en Kvinnodag. Men jag vet också att det är väldigt lätt att tänka så när solen skiner in genom fönstret, lördagen ligger ledig framför mig, jag är fri att vara precis som jag vill utan fastlagda könsroller att fightas mot i mitt eget universum och när någon dessutom varit vänlig nog att resa upp min soptunna.
Jag vet att det är mycket svårare att tänka så när man kliver in i det inarbetade systemet med maktstrukturer och dolda agendor. Jag vet att jag då lätt förvandlas till den som slår uppåt och känner mig instängd i fastlagda normer och att jag långt ifrån alltid är en vänlig själ.
Men just nu, med molnen drivande på blå himmel känns allt enkelt och självklart. Till och med att meteorologerna och sophämtarna ska vandra hand i hand.

Inga kommentarer: