tisdag 26 november 2013

Beklagligt behagligt

Han hade sagt att hon var behaglig under arbetsintervjun. Jodå, och det var inte första gången hon hade fått höra det. Titt som tätt klämde folk ur sig att hon var behaglig. Behaglig? Vad var det för nåt att vara? Ingenting hon hade för avsikt iallafall. Hon ville vara allt annat än behaglig, ansträngde sig till max för att inte vara behaglig men ändå verkade hon sjunka allt djupare ner i den sumpiga behagligheten. Hon ville beröra eller förgöra, bara inte vara behaglig. Hon ville inte sitta i soffan i behagliga mjukbyxor framför tv:n och skratta behagligt, inte sprida ett behagligt leende och en behagligt fräsch doft av nyduschad, inte bjuda på fika och behaglig samvaro, inte gå till jobbet som behagligheten själv. Hon gjorde grimaser och andades lökandedräkt, sa fula ord och obekväma sanningar, pekade finger och slutade ett tag använda deo, ändå var hon behaglig.
Hon ville inte att prästen på hennes begravning skulle säga; Vi kan alla här vittna om hur behaglig hon var som människa. Och att någon i församlingsgården under begravningskaffet skulle säga; Jag tror att alla håller med mig när jag säger att hon efterlämnar ett stort moln av behaglighet.
Beklagligt var det. Alltihop. Lika beklagligt som att hon aldrig fick några magrutor utan bara en mer putande mage av att träna magmusklerna eller som att hon den dagen hon iklädde sig pyjamas och ansiktsmask redan klockan sju på kvällen och tog fram en stor bytta chokladpudding fick besök när det aldrig händer annars och då fick höra hur behagligt det var att hon var så avslappnad och okonstlad.
Förresten vet hon inte vilket som är mest obehagligt; magrutor eller fettvalkar? Det beror nog på vilka hon möter och som det verkar kommer de antingen att säga; du är så behagligt fit och tränad eller vilket behagligt och klädsamt fluff du har.
Han hade sagt att arbetsplatsen kunde må bra av en behaglig personlighet och hon hade bytt taktik eftersom ingen verkade bry sig om löklukt och fingerpekande och tänkt att; Jag ska var sååå behaglig att du kommer att ångra att du anställde mig!

Inga kommentarer: